Maskrosbarn.

 

 

”Att få sin barndom märkt av alkohol sätter spår för livet”. Trygga Barnen

 

När jag var 18 år kom jag i kontakt med socialförvaltningen för första gången och fick hjälp med mitt medberoende, äntligen(!). Men jag kom i kontakt i socialförvaltningen som förälder, inte som barn eller tonåring. Jag fick som 17 åring mitt första barn, en fantastisk kille som betyder mer än alla stjärnor på himlen.

”Dysfunktionell uppväxt leder till andra osunda relationer”

Jag är uppväxt i ett hem med alkohol problematik, det betyder ofta att vi utvecklar mönster och vi går in i olika beteenden och roller för att kunna fungera. Detta hade jag givetvis ingen aning om då, så när min *förälder* blev nykter så träffade jag senare min sons pappa, som också hade ett riskbruk. (och jag skriver riskbruk före missbruk därför det inte är i min plats att kategorisera honom) Däremot påverkade det såklart mig. Det var ett dysfunktionellt hem, och en osund relation där mitt eget beteende, mitt kontrollbehov, min dåliga självkänsla, mitt psykiska mående och mitt behov av att omhänderta förvärrades kraftigt.

Vi tycker ju ofta att det är konstigt hur de barn som har föräldrar som missbrukar eller växer upp i ett hem där det finns våld ofta möter en partner som har samma beteende, och detta är ju på grund av de mönster vår hjärna ”programmerat”, vi känner igen oss hos denne personen och vi vet hur vi ska bete oss och vilken roll vi har.

”Ligger inte alkoholisterna på parkbänkarna i smutsiga kläder?”

Och så handlar det nog mycket också om okunskap.  För vad är alkoholism? Är det inte de som ligger i parken på bänken? Och varför mår jag så dåligt över Det? Och varför mår jag dåligt även när personen i fråga har blivit nykter? Och vad är jag så otroligt rädd för? Vad är egentligen ett medberoende?

Kan en alkoholist vara någon som stiger upp på morgonen och kör till jobbet? Som äger ett hus, har stor trädgård, två barn och representant i föräldrar rådet?

 

Jag kommer att fortsätta att skriva kring dessa frågorna i mitt nästa inlägg, skriv gärna själv frågor om du undrar eller är nyfiken på någonting. 

 

Mycket varma hälsningar Nathalie.🌸

1 tanke på “Maskrosbarn.

  1. Du tar upp ett mycket viktigt ämne som vi definitivt behöver tala mer om i samhället. De flesta av oss behöver tänka om när det gäller vårt förhållningssätt och bild gentemot alkohol och alkoholism. Du lyckas påminna mig om hur bilden av en ”A-lagare” i den lokala parken i de flesta fall är en stereotyp. Jag ser ivrigt fram emot att få ta del av fler berättelser och betraktelser från dig!

Lämna en kommentar