Del 1 – Lyckan över en öl

Del 1 – Lyckan över en öl

Jag och min pappa har inte alltid haft en bra relation. Men med åren – och allt vad det inneburit – så har vi lyckats bygga upp en fin och nära relation och det är jag himla glad över. Det finns ingenting att klaga på förutom distansen, men även den är problemfri då vi pratar i telefon varje dag och träffas så ofta vi kan. Hade jag kunnat så hade jag gärna bott hos båda mina föräldrar, men att pendla 1,5 timme enkel resa är inte speciellt lockande.

Våra problem förr har dock inte bara bestått av småtjafs. Det har varit hot, örfilar, hårda ord, alkohol och psykisk ohälsa. Det är en kort och bra sammanfattning av min och min pappas gemensamma historia.

Det tog många år innan jag förstod att min pappa är alkoholist.

Min pappa, en alkoholist? Nej?! Han satt inte på en parkbänk hela dagarna och luktade svett och urin. Han jobbade och lade inte alla sina pengar på det som systembolaget hade att erbjuda. Nej, min pappa var INTE alkoholist!

Visst är det tragiskt att barn och ungdomar inte är mer informerade om beroendeproblematik?

Jag förstod inte att pappa hade alkoholproblem förrän jag ca runt 17-18 år gammal, trots att det hade varit ganska tydligt redan när jag var ca 12 år.

Jag hade frågat pappa varför han drack och han svarade att det berodde på yrkesskador och konsekvenserna av dem. Han fick skador som ledde till sjukskrivning. Var det inte axeln så var det ryggen och pappa kände att han inte dög. Så fort han blev bättre och kunde jobba så var det något annat på kroppen som tog stryk och så blev han sjukskriven igen.

Smärtan från en skada och depressionen han fick från att vara sjukskriven ledde till att han ”tog till flaskan”. Det var alltså inte bara själva skadan och sjukskrivningen som fick honom att bli aktiv i sitt beroende utan också känslan av hopplöshet, frustration och känslan av att inte duga.

Psykisk ohälsa och beroendeproblematik kan visa sig vara en farlig kombination. Det har vi facit på.

 

För några år sedan gick det så pass långt att pappas drickande ledde till en hemsk olycka. Jag tror att det var då han insåg att han hade problem och bestämde sig för att sluta dricka alkohol. Det höll i fyra månader, sen drack han igen. Men därefter med måtta. Han kunde dricka 2 öl och stoppa där. Det tyckte jag var helt okej. Visst blev jag rädd, och lite besviken, över att han drack igen men var samtidigt stolt över att han under en hel grillkväll kunde hålla sig till två öl och en grogg. Han blev ju inte berusad!

 

I början av detta år ringde pappa till mig och berättade att han gjort ett misstag och blivit väldigt full. Så nu var det slut! Han insåg nog att det fanns viktigare saker att lägga fokus och pengar på. Han sa det i alla fall. Jag blev så glad över att höra att han tänkte sluta helt. Bli nykter! Jag själv har slutat dricka då jag inte funnit några balans i mitt drickande, utan måste hälla i mig alkohol om jag är på fest eller ute på puben. Det blir inte speciellt dyrt då jag blir full efter bara några groggar. Men det kan bli farligt och jag måste tänka på min säkerhet. Dessutom vill jag hitta balansen i mitt liv och i mitt mående. Och då är alkohol helt enkelt en sådan sak som jag väljer att utesluta. Så när pappa berättade detta för mig så kände jag en sådan kraft och vilja! Detta var något jag och pappa skulle göra tillsammans! 2018 var året då vi tillsammans blev nyktra och tog ett stort steg till en bättre framtid tillsammans.

Ni märker själv, jag var hoppfull! Så när pappa för några veckor sedan skickade en video till mig där han håller i en öl, så kände som att min mamma vändes ut och in så ledsen hon blev. Och jag kände mig ledsen och visste inte vad jag skulle göra.

Jag var så besviken.. tills han vände på flaskan. Då sken jag upp som en sol!

Jag visste inte att man kunde bli så lycklig över en alkoholfri öl.

Lämna en kommentar