Johanna Nilsson – Självskadefri tack vare Team Agnes

I januari 2016 satte jag min fot hos Team Agnes för första gången, och visste knappt vad jag gav mig in på eller kunde förvänta mig.

Jag var osäker men kunde inte tacka nej till att kanske kunna bli självskadefri. Jag var redo.

Det var Allmänpsykiatrin som hjälpte mig att få komma till Team Agnes. Det enda jag visste var att jag fått en remiss till gruppterapi i Malmö för att få hjälp med mitt aktiva självskadebeteende. Jag var osäker men kunde inte tacka nej till att kanske kunna bli självskadefri. Jag var redo.

Team Agnes är en mottagning i Malmö för de som behöver psykiatrisk specialistvård. De finns för de som är 14 år och äldre med impulsivt riskbeteende, tex självskadebeteende. De tar även emot den som fyllt 18 år med borderline – emotionellt instabil personlighetsstörning. (Om man inte har någon kontakt med psykiatrin och kan få hjälp därifrån så kan man vända sig till sin vårdcentral. De kan skicka remiss till Team Agnes om de anser att du behöver det!)

Det som var viktigast för mig var gemenskapen och lärdomen om hur man kontrollerar impulser och beteendemönster man vill bli av med.

En gång i veckan under 4 månaders tid satt jag på Team Agnes med personer som hade självskadebeteende – precis som jag! Det var otroligt givande att få samtala om sådant som många inte riktigt förstår. Men det var inte bara det som fick mig att förstå hur ett självskadebeteende och beroende faktiskt fungerar. Vi fick dessutom väldigt mycket bra fakta, genomgångar, tips och hemläxor som man lärde sig något utav och faktiskt har användning för. Det som var viktigast för mig var gemenskapen och lärdomen om hur man kontrollerar impulser och beteendemönster man vill bli av med. De 16 veckorna förändrade mig. Jag var en aktiv självskadare som agerade på impulser. Efter gruppterapin har jag skurit mig två gånger, men nu varit självskadefri i snart 2 år.

Hade jag inte fått höra om Team Agnes hade jag inte kommit så långt i min resa och stått på den plats i livet som jag gör idag. Därför tycker jag att fler borde bli informerade om att Team Agnes finns och hur mycket man kan utvecklas med deras hjälp.

Lär känna Johanna genom att läsa mer om henne HÄR