Louise Sandberg – Valet 2018

Valet 2018 närmar sig med stormsteg. Ändå tycker jag att det har varit väldigt tyst från de olika partierna. Visst, en del partier har små snuttar där de talar om sina mål inblandade i Tv-reklamen och i Stockholm hänger valaffischer här och var. Men infon hem i brevlådan har varit torftig, partierna har inte försökt lika hårt som förra valåret att få ut sin politik till folket. Varför? Är det för att alla idag är ute på nätet? För på sociala medier har det inte varit lika tyst. Facebook och Twitter svämmar över av personliga åsikter och inlägg om varför man inte ska rösta si eller så. Men det är inte politikerna som skriver. Ibland är det inte ens media som skriver utan det är privatpersoner som sprider åsikter som om det vore fakta och struntar i om det är sant eller inte.

Själv så försöker jag hitta information från partierna själva eller från pålitliga källor som SVT och inte aftonbladet eller Facebook. Jag har även gjort olika valkompasser för att se hur mina egna åsikter matchar de olika partierna. Föga förvånande så visade matchningarna att jag är medveten om vilka partier som vill detsamma som jag. Jag tycker det är hemskt att det ser ut såhär inför ett demokratiskt val. Att människor inte får hem information samt att de inte orkar ta reda på den själva.

Det är farligt många som tar Facebook poster och tweets som rena fakta och sprider det vidare utan att ifrågasätta vad de precis läst. Många är även låsta i en eller två sakfrågor där de enbart känner till ett fåtal partiers åsikter och kommande åtgärder. Många glömmer att titta på HUR partierna ska gå tillväga för att uppfylla sina vallöften. Många glömmer att titta på vad de andra partierna säger. De flesta partier har en åsikt även om det inte är deras valfråga. Jag kan tycka att partierna, som är medvetna om utvecklingen, borde ta till fler metoder för att nå ut med sina valkampanjer, hur de vill gå till väga och varför. Gärna i de kanaler där väljarna är. Exempelvis så är det inte många 20-25 åringar som tittar på rapport eller debattprogram på SVT. Istället borde partierna bli mer aktiva på sociala medier, nå ut till den yngre generationen och underlätta informationsflödet så att fler kan göra ett medvetet val av framtid.

Men det gäller sedan även att de håller vad de lovar, eller förklarar varför de inte klarat av det. Exempelvis kan jag starkt motsätta mig den ton som idag riktas mot den sittande regeringen. “Ni har inte uppfyllt era vallöften” är en fras som används frekvent. Man måste komma ihåg att den sittande regeringen är en minoritetsregering vilket innebär att de måste få med oppositionen om de vill få igenom några frågor eller reformer, vilket inte är så lätt när man bedriver olika politik. Men det finns tillfällen när det inte räcker med att få igenom valfrågor eller reformer. Politiker är inte på något sätt allvetande. Jag tycker att det är viktigt att man som en ledare kan inse när man inte har tillräckligt med kunskap och behöver ta till hjälp inom olika områden. Jag tror på att personer med rätt utbildning och bra kvalifikationer ska tas in inom de olika områdena och visa vägen framåt. Ta vården som exempel, här måste de som arbetar, forskar och utbildar andra inom området ha mer att säga till om på de högre nivåerna eftersom de är med i nuet, de ser utvecklingen, de ser bristerna och de har oftast förslag på åtgärder.

Ett annat exempel är att lyssna på våra unga. De som gick i skolan för 20-30 år sedan vet inte hur det är idag. Det har förändrats i en rasande takt och det syns på den mentala hälsan hos skolungdomar. Och det räcker inte med att bara lyssna. Jag har själv “blivit lyssnad på” men det har inte gett resultat. Man hör på nyheterna om hur lite bostäder det finns men undersökningar har inte gett oss något annat än fakta. Vi behöver GÖRA saker. Vi behöver bygga mer, vi behöver restaurera järnvägarna, vi behöver fler lärare, läkare och psykologer, vi behöver höja lärarstatusen etc. Det måste hända något. Utredningarna är gjorda och fakta presenterad, nu måste vi agera för att stoppa ekorrhjulet innan det bli ännu värre. Vi måste prata med våra unga, medelålders och äldre och se att det är olika behov som måste mötas.

Läs fler inlägg och texter av Louise genom att klicka HÄR